Recept! Veganskt! Med grönkål!
Kategori: Normala prylar
Skippar det konstnärliga nu: lagade en sjukt bra middag idag. Gör det för det mesta, jag spenderar mest tid i hemmet nu när jag läser så otroligt mycket i kursen. Så naturligt blir det jag som står för middagar. Trivs jättebra med det, jag använder bara veganska ingredienser, med få undantag, och därför har vi mycket mer veganskt i kylen än om en annan familjemedlem stod för inköp, lagning osv.
Men! Idag: ljummen grönkålsallad med skållade mandlar.
I:
Grönkål, typ mycket
"Hjärtat" av en romansallad i kruka, smakar bäst
Skållade mandlar, typ en näve
Två tomater
Broccoli
Avokado
Vitlök
Pinjenötter
Citron (ekologisk! Skalet ska användas.)
Olivolja (Gärna den från zeta med citron i - massa citron)
Salt och peppar
Riv grönkålen i typ lagom bitar, lägg i en torr och het stekpanna, häll på pyttelite vatten efter kanske 30 sek så det täcker pannans botten. Kålen ska mörkna i färgen till mossgrönt, och krympa en aning. Tar kanske två minuter. Efter det ska kålen rinna av i ett durkslag. Riv romansalladen i bitar och blanda det i en salladsskål. Romansalladen är god krispig, så den ska inte förvällas eller stekas.
Efter det: töm stekpannan helt och torrosta pinjenötter, när de börjar få färg: häll på stekolja (tog raps) och lägg i broccolin i små bitar, hacka över vitlök i tunna skivor. Stek med fördel så broccolin blir relativt krispig och, faktiskt, mörk. Det här är den enda grönsaken som ska vara i små små bitar, ungefär som mandeln, så den blir lagom o-tuggig till avokadon, tomaten och kålen.
Skär tomaterna i klyftor, skålla mandlarna, skär avokadon i lagom bitar. Blanda allting, även broccoliblandningen från stekpannan. Riv skalet från en citron och häll över saften, med olivolja, salt och peppar.
Om en ska ge detta till en icke-vegan som är krånglig och vill ha något animaliskt tror jag det hade varit el fabuleuse med skirat smör och pocherade ägg med en lös äggula som får agera dressing.