Recept! Veganskt! Med grönkål!

Kategori: Normala prylar

Skippar det konstnärliga nu: lagade en sjukt bra middag idag. Gör det för det mesta, jag spenderar mest tid i hemmet nu när jag läser så otroligt mycket i kursen. Så naturligt blir det jag som står för middagar. Trivs jättebra med det, jag använder bara veganska ingredienser, med få undantag, och därför har vi mycket mer veganskt i kylen än om en annan familjemedlem stod för inköp, lagning osv. 
 
Men! Idag: ljummen grönkålsallad med skållade mandlar.
 
I:
Grönkål, typ mycket
"Hjärtat" av en romansallad i kruka, smakar bäst
Skållade mandlar, typ en näve
Två tomater
Broccoli
Avokado
Vitlök
Pinjenötter
Citron (ekologisk! Skalet ska användas.)
Olivolja (Gärna den från zeta med citron i - massa citron)
Salt och peppar
 
Riv grönkålen i typ lagom bitar, lägg i en torr och het stekpanna, häll på pyttelite vatten efter kanske 30 sek så det täcker pannans botten. Kålen ska mörkna i färgen till mossgrönt, och krympa en aning. Tar kanske två minuter. Efter det ska kålen rinna av i ett durkslag. Riv romansalladen i bitar och blanda det i en salladsskål. Romansalladen är god krispig, så den ska inte förvällas eller stekas.
 
Efter det: töm stekpannan helt och torrosta pinjenötter, när de börjar få färg: häll på stekolja (tog raps) och lägg i broccolin i små bitar, hacka över vitlök i tunna skivor. Stek med fördel så broccolin blir relativt krispig och, faktiskt, mörk. Det här är den enda grönsaken som ska vara i små små bitar, ungefär som mandeln, så den blir lagom o-tuggig till avokadon, tomaten och kålen.
 
Skär tomaterna i klyftor, skålla mandlarna, skär avokadon i lagom bitar. Blanda allting, även broccoliblandningen från stekpannan. Riv skalet från en citron och häll över saften, med olivolja, salt och peppar.  
 
Om en ska ge detta till en icke-vegan som är krånglig och vill ha något animaliskt tror jag det hade varit el fabuleuse med skirat smör och pocherade ägg med en lös äggula som får agera dressing. 
Kommentera inlägget här: